Dordie Nielsdatter Gangnat Bottolvig og skolemesteren

Klara Flaahammer morfars mormors farmor hette Dordie Nielsdatter og hun fødtes 1736. Hennes foreldre hette Niels og Dordie, og de bodde på Gognot (Gangnat) i Tingvoll sogn, ved fjorden mellom Flemmen og Haltvik.

Kart Gagnat Haltvik Skjølsvik

Gaardsnavnet Gangnat

Dordie Nielsdatter ble konfirmert 1753, 17 år gammel. Hun giftet seg først 1772, 36 år gammel, med ungkarl og skolemester Johan Asmundsen fra Aspaas.

Dordie Nielsdatter og Johan Asmundsen trulovet 1772
Skoleholdet på den tiden var regulert av forordningen fra 1739 da allmenn skolegang ble innført. Reguleringen gjaldt for eksempel skolehus, undervisningstid, kvalifikasjonskrav og prøving av skoleholderen, skoleholderens lønn, elevbøker og mye mere. 

Til Skoleholdere maa ingen antages, som er under sine 22 Aar, med mindre ingen dugelig af den Alder skulle findes; Enhver, som til Skolehold efterdags skal antages, maa forud af Prousten og Sogne-Præsten i Kirke-Patronens, de største Gods-Eyeres, eller deres Fuldmægtiges, samt Kirke-Værgernes og Medhielpernes Paahør (om de, efter Tilsigelse, derved vil være tilstæde) nøye og med Fliid examineres og prøves. KILDE: Forordning Om Skolerne paa Landet i Norge 1739

De fleste i Norge bodde på landsbygda, og der var det ikke skolebygg (med unntak av noen få skoler ved bergverk og bruk).  Der var det omgangsskole. Læreren reiste fra gård til gård og underviste ungene i nabolaget. (...) Fra 1739 var det prestenes oppgave å finne lærere til elevene. Klokkerne var ofte tiltenkt jobben, men svært få klokkere var villige til å påta seg skolehold, for verken ære eller lønn fristet. (...) Et gode var at de ble fritatt for militærtjeneste etter 10 (senere 7) år som lærer. Derfor sluttet også mange etter disse 7 årene, og lærerstanden besto lenge i stor grad av unge menn. KILDE: Opplandsarkivet 

"Det var ikke uvanlig at bonde- og husmannssønner var skoleholdere" skriver en arkivarie på Arkivverkets Forum, og fortsetter angående lese- og skrivekunsten: 

Når det gjelder tid, er det ingen tvil om at det var hardt arbeid for å tjene til livets opphold - for enhver, men især for husmannsfamiliene. Men om de øvrige forutsetningene var til stede, ville det nok - særlig i vinterhalvåret, med et begrenset antall timer med dagslys - være mulig å bruke en time på kveldstid i skinnet fra et stearinlys til å øve på lese- og skrivekunsten. KILDE: forum.arkivverket.no

Dordie Nielsdatter og Johan Asmundsen bosatte seg på husmannsplassen Bottolvig under gården Schjølsvig (Skjølsvik), der de fikk minst tre døtre sammen; Ablund f. 1773 (vår anmoder), en dødfødt pike begravd 1774 og Anne f. ca 1776 (konfirmert 1791).

Johan Asmundsen var fadder til mange barn i bygda, og presten skrev oftest ikke annet enn "Johan Skolemester". Dordie Nielsdatter ble skrevet som "Johan Skolemesters kone".  (Det fantes enda en Dordie Nielsdatter i sognet, gift med Anders Skolemester/Kirketjener.) 

1796 døde "Skolemester Johan Asmundsen Bottelvigs kone, Dordie Nielsdatter, død 21 Mars, gl 60 aar". 

Dordie Nielsdatter død 1796

Eldste datteren Ablund Johansdatter giftet seg fire år etter morens død, ble boende hos faren på Bottolvig og fikk seks barn i løpet av årene 1800-1816. Også datteren Anne Johansdatter ble boende på Bottolvig i mange år. I folketellingen 1801 ser vi att Johan fortsatt arbeidet som "Skoleholder", 66 år gammel.

1817 døde Johan Asmundsen Bottolvig, 84 år gammel, "Forrige Skolemester i Tingvold Sogn i 50 Aar, nu Lægslem og døde i Lægdet Warvig".

Johan Asmundsen Bottolvig død 1817

---

Bildet med gårdsnavnet "Gangnat" kommer fra Norske Gaardnavne, 13. Romsdals amt 

Anetavle Klara Flaahammer