Agnes Gundersdatter Bustvik

Parti av Bustviken i Frøyen

Gustav Gundersens farfars farmor het Agnete/Agnes Gundersdatter og hun ble født på Frøya 1736. Hennes foreldre var husmannsfolk og het Gunder Ellingsen og Gunil Mortensdatter.

Agnes/Agnete Gundersdatter dåp 1736

I dåpene til Agnes og hennes søsken ser vi att presten skrev foreldrene som boende på først Dalø og så på Bustvik, to nærliggende steder.

Bustvik nevnes første gang i 1664 og da som strandsete under gården Daløen. I et par tilfeller er stedet kalt «Bustvik fiskeleie» for dermed å gi stedet rang som part av Titran fiskevær. Det er neppe grunn til å tvile på at Bustvik en gang langt tilbake i tiden var et utrorssted for fiskere, noe i likhet med et mindre fiskevær. (...) I 1700 var det to husmenn i Bustvika (...) av samme familie som gardmennene på Daløen. (...) Bustvik ble nå i lang tid brukt av Daløeierne som bosted for de eldste familiemedlemmene. (...) Det var husmannsfolk også i Bustvik fremdeles. Slik kan en se at Clement Larsen og kone Agnes Gundersdatter festet en part i 1760-åra. KILDE: Frøyaboka av M. Fugelsøy

1761 var Agnes Gundersdatter Bustvik 25 år og giftet seg med nabo og enkeman Clemet Larsen, sønn til Lars Clemetsen Tvervog (Tvervåg). Han hadde tidligere vært gift med en Aassel og da fått tre barn.

I extraskatten 1762 bodde Clemet Larsen og Agnes Gundersdatter i ett av fire hushold på Bustvik. Ingen av hans barn fra første eksteskapet var over 12 år ennå. I ett av de andre husholdene bodde Agnes foreldre Gunder Ellingsen og Gunil Mortensdatter.

Extraskatten 1762 Bustvik

Agnes Gundersdatter og Clemet Larsen Bustvik fikk seks barn sammen; tre gutter og tre jenter.

1779 døde Clemet Larsen Bustvik, ca 46 år gammel. I skiftet etter ham 1779 finner vi "enke: Agnes Gundersdatter, barn: Lars 13 år, Gunder 9 år, Anders 1/2 år, Maren Maria 6 år, Martina 18 år, Karen 15 år". Ingen av barna fra første ekteskapet ble nevnt.

Clement Bustvik døde i 1779, og boet viste i formue 174 rdl. Han var således eier av bygningene på plassen. Gjelden var 70 rdl., og enka Agnes sa under boregistreringen at hun ikke var i stand til å fortsette å ha plassen når gjelden var så tung. Derfor begjærte hun auksjon. Det kom mye folk til Bustvika denne auksjonsdagen, og omsetningen var upåklagelig. Auksjonspengene ble 178 rdl. — og enda var hverken stua, fjøset eller stabburet solgt! Så det ble både hus og heim fortsatt her, og attpå 123 rdl. i rede penger. Sønnen Lars strøk over til Hopsjø og fikk festebrev på en tredjepart av Bustvik. KILDE: hitterslekt.no
 
Den 30 november 1789 ble datteren Martina Clemetsdatter Bustvik begravet. Det virker som om hun var forlovet og ventet barn med en mann fra Dalø, men att både hun og barnet døde ved fødselen.
 
I folktetellingen 1801 ble Agnes Gundersdatter (65 år) og yngte sønnen Anders Clemetsen (22 år) registrert i  hushold 3 av 5 på Bustvik. Eldste sønnen Lars Clemetsen (34 år) bodde med sin familie i hushold 2 på Bustvik.
FT1801 Bustvik Frøya hushold 2 og 3
 
Døttrene Karen Clemetsdatter og Maren Maria Clemetsdatter finner jeg ikke etter farens skifte 1779. Heller ikke Agnes Gundersdatter Bustviks begravelse har jeg funnet ennå. 
 
Sønnen Gunder Clemetsen Bustvik giftet seg med Jonetta Pedersdatter Gården og flyttet til Titran.
 
---
 
Bildet "Parti av Bustviken i Frøyen" kommer fra digitaltmuseum.no og Fosen bildearkiv.