Barna fra Hjertø/Hjartøya i Nordland

Waldemar Iversens morforeldre het Mikael Johnsen Hjertø og Ovidia Olsdatter From Hjertø, og de fikk ni barn på Hjartøya straks utenfor Bodø i Nordland. Her kommer noe av den informasjon jeg har funnet om disse barna. Etter Ovidias død 1895 flyttet alle fra Hjartøya. 

Obs att de levde i tiden da folk begynte å bruke sine fedres etternamn som sitt eget, og att navnene i denne familien derfor gikk fra Mikaels søn/datter til Johnsen.

NN og Olina Mikaelsdatter Hjertø (f/d 1854)

Den 25 maj 1854 fikk Ovidia tvillinger. Det ene barnet var død allerede ved fødselen og fikk ikke navn i kirkeboken. Det andre barnet, Olina, levde lenge nok til å bli hjemmedøbt (av en Madame Adriana Warstad) med morfar Ole Jørgensen og onkel Jørgen Olsen som faddere. Hun døde senere samme dag, og ble begravet den 4 juni.

Olina Mikaelsdatter Hjertø d. 1854

Olina Mikaelsdatter Hjertø f. 1854

Johanna Cathrina Mikaelsdatter/Johnsen Hjertø (1856-1925)

Johanna Cathrina giftet seg med Nils Andreasen Færstad og fikk syv barn. Også hun fikk ett tvillingpar som døde kort etter fødselen. De flyttet til Bergen, der han arbeidet som "kai-løsarbeider" og hun med "huslig gjøremaal". Etter noen år på Kronstadsmuget 7A (Øvre Blekevei) bodde de resten av tiden på Repslagerbakken 4A. Sønnen Harald Nikolai Færstad ble bestyrer på Bergenske Dampskibsselskab. De siste årene var Johanna Cathrina enke med tre av døttrene - som alle arbeidet på Tangens Gardinfabrikk - boende hos seg. Døtrene Nelly Færstad och Anna Færstad giftet seg aldrig men var meget aktive i Frelsesarméen i Bergen, og fikk fortjenstmedalje for lang og trogen tjeneste på gardinfabrikken og jubileumsmerke for langt medlemskap i Bergens Tekstilarbeiderdforening.

Les mere om Tangens Gardinfabrikk

Oluf Peter Mikaelsen/Johnsen Hjertø (1857-1935)

Oluf Peter giftet seg med Pernille Erika Hansdatter og fikk ti barn. De flyttet først til Bankgata 11 i Bodø (samme våningshus som hans bror Ole Ludvig men annen leilighet) og senere til Sandgata 8. Oluf forsørget familien med "fiskeri o tømerarbeide". Han og Pernille var faddere til mange nieser og nevøer.

Fromine "Mina" Mikaelsdatter/Johnsen (1859-1927)

Da Mina var 16 år arbeidet hun som "tyende, tjenestepike" hos tante Levia Johanna Olsdatter på Søndre Hernes. Deretter bodde hun med familien på Hjartøya igjen, men flyttet med søsteren Anna Karolina Iversen og hennes familie til Bodø i mitten av 1890-tallet (ca 35 år). Mina giftet seg aldrig men bodde hos søsteren hele livet, og var nok til stor hjelp i hjemmet. Hun utdannet seg til sykepleier, og arbeiedet hos bl.a. "overretssagfører" i Bodø. Flere av hennes søsken bodde i Bodø og hun var fadder til mange nieser og nevøer. Da hun døde 1927 ble det skrevet:

Vor inderlig kjære søster, tante og svigerinde Mina Johnsen døde fra os idag efter et længere tids sykeleie, nær 68 aar gammel. Bodø den 22—1—27. Paa søskendes og familiens vegne, Anna Iversen født Johnsen KILDE: Nordlandsposten den 22 januar 1927

Wilhelm Martin Mikaelsen/Johnsen Hjertø (1861-1889)

Wilhelm Martin giftet seg med Martha Torkildsdatter fra Ålund (Fjelberg prestegjeld) og arbeidet som matros. De fikk barna Ovidie i Ålund og Magda Kristine i Bodø. Wilhelm døde allerede 1889, 28 år gammel. Syv måneder etterpå kom den siste datteren Valborg Marie i Stavanger, dit enken flyttet etter hans død.

Anna Karoline Mikaelsdatter/Johnsen Hjertø (1864-1928)

Min tippoldemor Anna Karoline Iversen flyttet til Bodø og fikk ni barn med sin mann Anton Julius Iversen. Han var først fisker og så "bryggemand", og flere av barna kom til å arbeide med dampskip på en eller annen måte. Hun var enke de siste fjorten årene men bodde sammen med søsteren Mina Johnsen. Sønnen Waldemar flyttet til Trondheim.

Julius August Mikaelsen/Johnsen Hjertø (1868-1939)

Julius August giftet seg med Nanna Kaja Larsen fra Hamarøy, og flyttet til Dronningens gate 50 i Bodø. Faren Mikael Johnsen bodde hos dem fram til død 1900. Julius August gikk fra "dampskibslods" til "styrmand" til "dampskibskaptein". Han og konen fikk ingen egne barn men tog seg an fostersønnen Konrad Normann fra Hamarøy. 1917 døde Nanna Kaja, og han giftet seg på nytt med Arntine Ovidia Krane (femten år yngre). De fikk to barn sammen. Da han fylte 60 år ble det skrevet:

1 1898 kom han ind i Saltens Dampskibsselskap og har gaat gradene som lods og styrmand og løier. Av selskapets skibe har han ført gamle dampskibet "Skjeistad", "Ofolen" og siden 1912 dampskibet "Folden", hvor han fremdeles er. Kaptein Johnsen nyter anseelse som en serdeles dyktig, paalidelig og grei fører. Han er en uforferdet og djerv sjømand, som har tat mangen veldig dyst med storm og sjø, særlig i Vestfjorden og den værhaarde Ofotfjord. Han har dog altid kommet fra det uten uheld. Foruten disse gode egenskaper er hr. Johnsen ogsaa i besiddelse av en utpreget ordenssans. Det vidner hans altid blankpussede skute om. Og i hans vakre villa i Bodø ser man det samme utslag av ordenssanns og god smak. Som passagerskipper er Johnsen altid den opmerksomme, høflige og yderst forekommende mand. Med sit nydelige skib "Folden" har han i en lang aanerekke utført en masse ekstraturer, ferder med sangere, turnere, amerikanere, muskere o.s.v. i det uendelige. KILDE: Lofotposten den 20 november 1928

Noen måneder før Julius August døde rakk han å feire 70-årsdagen med sin bror:

Hjertelig takk for all opmerksomhet i anledning vår 70-årsdag. Julius og Ole Johnsen Hjertø. KILDE: Nordlandsposten den 7 desember 193

Ole Ludvig Mikaelsen/Johnsen Hjertø (1868-1951)

Ole Ludvig giftet seg med Pauline "Lina" Emile Henriksen fra Rønvik og fikk minst fem barn. De flyttet til Bankgata 11 i Bodø (samme våningshus som hans bror Oluf Peter men annen leilighet), der han forsørget familien som "fisker, stenarbeider". 1908 kjøpte han bruket på Rønvik av sin svigerfar og deretter ble han regnet for småbruker. "Ole Johnsen Hjertø" var meget engasjert i forskjellige samfunnsspørsmål, ikke minst som lokal politiker (i det lokale kommunistiske partiet men også som politisk vilde). Hans eldste sønn Henrik Johnsen Hjertø ble bl.a. bibliotekssjef på Rjukan bibliotek (der han bygget opp Det Røde Bibliotek) og katalogsjef på Deichmanske i Oslo.  

Minstemann Ole Ludvig ble eldst av alle sine søsken, 82 år.

---

Tips: Navn på personer på Språkrådet.no

Les mere om bibliotekar Henrik Johnsen Hjertø

Anetavle Waldemar Iversen