I folketellingn 1900 ble Waldemar (9 år) registrert med sine foreldre, fire søsken og tante Mina Johnsen på Torvgate 12A i Bodø. De hadde alltså flyttet fra øya in til byen, der faren nå arbeidet som "Bryggemand". Den 5 augusti 1906 ble Waldemar konfirmert i Bodø, 15 år gammel og fortsatt boende på Torvgate 12(A).
I folketellingen 1910 hadde familien Iversen flyttet til Kongens gate 10 i Bodø. Waldemar (19 år) arbeidet som matros på dampskip D/S Sivert Nielsen. Også hans søsken var i arbeid, les mere på Iversenbarna fra Bodø i Nordland. I naboleiligheten bodde tjenestepiken Johanne Petrine Fredriksen, som Waldemar giftet seg med den 16 oktober 1911.
I folketellingen 1920
ble Waldemar og Johanne Iversen registrert på Kongens gate 13. Han arbeidet som "dampskipsarbeieder hos forskjellige
private" i Bodø, og de hadde to barn.
Deretter flyttet familien til Trondheim, der Waldemar ble oppskrevet som "chauffør" boende på Lillegaardsbakken 5 i Trondheim adressebok 1921 og 1923.
Omtrent 1924 fikk Waldemar tjeneste som fabrikkarbeider på AS Norsk Bøttefabrik, og da flyttet familien til Kofotgeilan 9B i Ila, der fabrikken hadde kontorbygning og arbeiderboliger i Abelsborg.
Nobø ble startet som A/S Norsk Bøttefabrik i Koefoedgeilan 7C og 9B i Ila i Trondhjem den 10. april 1918. (...) Fabrikken startet med bøtteproduksjon og slet tungt i mange år, men produksjonen økte gradvis med en rekke nye jern- og blikkvarer som bøtter, baljer, vaskekjeler, koks- og kullbokser, feiebrett, vannøser, hagesprøyter, latrinespann, renovasjonsbeholdere og stumtjenere, arkivskap, skrivebord og elektriske ovner. KILDE: wikipedia.no
Bøttefabrikken på Ila hadde mørke og trange lokaler, og 1925 gikk arbeiderne ut i strejk over både lønn og andre krav. Etter tre måneder kunne representanter fra bedriften og Norsk jern- og metallarbeiderforbund bli enige og konflikten var over. 1928 kjøpte Bøttefabrikken den strevende Blikkemballagebedriften på Lade, og de begge fabrikkene ble slått sammen. Ila-bedriften med 30 arbeidere flyttet til Lade. Arbeider-Avisa gikk på rundvanding i de nye, moderne lokalene og skrev en lang artikkel:
"På en gulvflate som omfatter et areal av ca fire og et halvt mål, er det arbeidsrum og armeslag. Maskinene behøver ikke klines inn på hinannen med fare for liv og lemmer. Og masseartiklene som her fabrikeres, behøver ikke på sin ferd mellem en lang rekke spesialmaskiner passere op og ned i flere etasjer. Og det som vi særlig legger merke til, er de lyse, luftige arbeidslokaler. Ved siden av den store fabrikkbygning er i disse dager fullført en ny byggning, hvor galvaniseringen skal foregå efter de mest moderne prinsipper. Bedriften omfatter efter sammenslutningen tre hovedavdelinger: blikkvareavdelingen, jernvareavdelingen og trykkeriavdelningen. Herunder kommer så avdelinger for galvanisering, fortinning og lakering og meget annet som vi ikke sitter inne med sakkyndighet nok til å kunne spesifisere."
1955 fikk Waldemar Iversen "Norges Vels medalje for lang og tro tjeneste" etter mer enn 30 års arbeid på Nobø.
To be continued...
---
Bildet "D/S Sivert Nielsen" kommer fra digitaltmuseum.no og Norges Postmuseum
Bildet "De sammensluttede fabrikker Norsk Bøttefabrikk og Blikkemballagefabrikken, av Georg Keller 1928" kommer fra Arbeider-Avisa den 24 mars 1928
Les mere om Saltens Dampskibsselskab, Bodø, 1868-1990
Les mere om D/S Sivert Nielsen på sjohistorie.no
Les mere om strejken 1925 i Arbeider-Avisen på nb.no
Kart kommer fra norgeskart.no