Mere om Ingeborg Gundersdatter Lund Trollvik

Waldemar Iversens farfars farmor het Ingeborg Gundersdatter og hun kom flyttende til Sekken i Veøy prestegjeld fra Trondheim år 1818, giftet seg med Iver Aretsen Sollimbø samme året og flyttet senere med ham til husmannsplassen Nybø/Trollvik på Gossen i Aukra. Spørsmålet er hvor hun kom fra før år 1818... 

Jakten på Ingeborg Gundersdatter

Kom Ingeborg Gundersdatter fra Trondheim? Presten i Veøy skrev att hun var "tjenestepige fra Trondhiem" og den første sikre informasjonen vi har om henne kom fra Domkirken 1818. Jeg leter etter fødselen til en Ingeborg Gundersdatter årene 1789-1793 i Domkirken, Vår Frue kirke, Bakklandet og Byneset, uten å finne lovende treff. (Den nærmeste var en Ingeborg Martha f. 1790, datter til Gunder Olsen Øyås og Mari Olsdatter, men dette kan ikke være vår anmoder fordi hun døde i Trondheim 1880.) 

Deretter leter jeg i folketellingen 1801 etter kvinner i Trøndelag som kan ha vært vår Ingeborg, og etter menn i Trøndelag som kan ha vært faren Gunder/Gunner Lund, uten lovende treff. Jeg ser att det finnes mange Lund i Trondheim... men kom navnet derifra?

Ingeborg Gundersdatter Lund fra Trondheim, innflytt 1818

Johan Julnes hevder i sin artikkel Husmannsplasser under garden Hjertvik att "Ingeborg Gundersdatter (Lund)" ble født "1789, Ryst, Trondheim". Hvor kommer dette navnet Ryst i fra? Jeg lurer på om det var en husmannsplass, som sjelden ble notert i kirkebøker og folketellinger. 

Jeg publiserer ett spørsmål om Ingeborg Gundersdatter i forumet på Slekt og data og får flere forslag på hvor Ryst og Lund kan ligge. Blir også oppfordret til å "kontakte Julnes for å få greie på kvar han har opplysninga om "Ryst, Trondheim" frå" eller "finne ut om attesten ho leverte til presten i Veøy ved innflyttinga framleis ligg i sokneprestarkivet". Jeg hadde veldig gjerne dratt til Statsarkivet i Trondheim men lever og arbeider heltid i Sverige og har har ikke mulighet. 

Sender en mail til Romsdal Sogelag og spør etter Johan Julnes og får trivelig svar av styreleiar Bjørn. De har ingen informasjon om Julnes men rekommanderer Steinar Eik, som vet mye om Sekken (der Solimbøe/Sollibøen ligger dvs. der Iver Aretsens familie bodde). Også han sender trivelig svar og et stykke informasjon:

"På Vågstranda i Veøy prestegjeld (rett over fjorden for Sekken) ligger to små garder, Lund og Lundsbøen. Jeg tror at Ingeborg har vært tjenestejente på en av disse gardene. Kanskje du skal lete på innflytte- og utflyttelistene i Veøy prestegjeld for å finne henne? Finner du henne der, har hun ha Lund-navnet fra denne bygda."

Jeg har allerede funnet Ingeborg Gundersdatter på innflytte- og utflyttelistene i Veøy. Presten Jens Stub (1764-1819) skrev Lund ved innflytt 1818 og vielsen 1818 men ikke ved dåpen til datteren 1819. Presten Johan Kristoffer Haar Daae skrev Lund ved familiens utflytt 1820. Mannen Iver Aretsen ble hele tiden skrevet Solimbøe/Sollibøen. Jeg kan godta idéen att Ingeborg Gundersdatter arbeidet på Lund i Veøy, og brukte det navnet selv om hun giftet seg. Presten i Domkirken og presten i Aukra brukte heller aldrig navnet Lund, det styrker teorien om att navnet ble brukt bare lokalt i Veøy. 

(Trulovere ved vielsen 1818 var forresten Knud Knudsen och Gjert Iversen og de var begge gårdbrukere på Sekkeseter, og faddere til flere barn i Iver Aretsens slekt.) 

Men selv om Ingeborg Gundersdatter arbeidet på Lund en stund, ble hun ikke født i Veøy prestegjeld. Hun kommer en annen sted ifra. Jeg er tilbake på rute ett. Hvor kom hun ifra?

---

Les mere i "Husmannsplasser under garden Hjertvik" av Johan Julnes i Romsdal Sogelag Årsskrift 1974

Les mere om Jens Stub i Veøypresten som drukna på Tresfjorden på nrk.no (2023-01-01) og på wikipedia.no 

Les mere i Prestene på Veøy av Signy Haraldsen i Romsdalsmuseet Årbok 2008